Schrijfvakantie

Nee, deze titel slaat niet op een vakantie van het schrijven, zoals je misschien zou denken. Deze blog gaat over een vakantie waarin het schrijven centraal staat.
Ieder jaar trek ik er daarvoor met een dierbare vriendin op uit. Zo ook in 2023. Zij was druk bezig met haar nieuwe roman, ik had het jaar ervoor Buitenzus gepubliceerd. Het idee voor een nieuw boek sluimerde, maar was nog niet rijp, voorlopig hield ik het bij korte verhalen. Niet schrijven tijdens zo’n vakantie was geen optie, en ineens was daar de Cozy & Crime wedstrijd van de Verhalenfabriek. Schrijf een ‘tussendoortje’, een verhaal tussen 20.000 en 30.000 woorden in het thriller- of feelgood genre, was de opdracht. Zou ik het kunnen, 20.000 woorden in één week? Het leek me een behoorlijk ambitieuze uitdaging, maar ook een interessant project.
Personages en plot had ik, nog in Nederland, al snel uitgedacht. Ik verdeelde het verhaal in 20 hoofdstukken van ieder tenminste 1.000 woorden en zo begon ik in een appartementje aan het Comomeer aan het schrijven van het verhaal.
Zoals we van eerdere schrijfweken gewend waren, werden de laptops direct na het ontbijt aangezet. We schreven door tot een uur of twee, half drie, dan was het tijd voor de lunch. ’s Middags bezochten we een van de dorpjes in de omgeving, wandelden we een stuk en wisselden we ideeën en verhaallijnen uit. Wie ons op een terras hoorde overleggen over Harold of Karlijn zal niet direct gedacht hebben dat het om fictieve personages ging. We lazen elkaars stukken en gaven er commentaar op waar we de volgende ochtend weer verder mee konden. We dompelden ons, zonder afleiding van het thuisfront, helemaal onder in onze verhalen.
In de Italiaanse voorjaarszon hield ik me bezig met herfststormen, Sinterklaas en de intrige die ik had uitgedacht.
Het mezelf opgelegde quotum aan woorden bleek te werken: de druk om iedere dag vier hoofdstukken te schrijven, schakelde mijn interne criticus uit. Wat had ik een plezier in het schrijven, en wat gaf het een voldoening toen er na die week een compleet verhaal lag.
Dat het plezier van het schrijven ook op het verhaal afstraalde, bleek een paar maanden later. Bitch! won de derde prijs in de verhalenwedstrijd. Ideeën voor een nieuw ‘tussendoortje’ zijn er ook. En die nieuwe roman? Dat duurt wat langer, maar ook die komt er. Zeker weten.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie